Plattelandsklas 2017: toemaatje.

Op de avond van de viering van meneer Marc (leerkracht 4de leerjaar Kaprijke) werd door de mensen van Plattelandsklassen, een filmpje gemaakt waar ook onze Monkels aanwezig waren.

Via deze link laten we jullie meegenieten: https://youtu.be/vLqIoYYNC_w

Met dank aan de mensen van Plattelandklassen.

Plattelandsklas 2017: dag 3 en 4.

Donderdag 27 april 2017:

Wat een dag, beste ouders!!! Het was er eentje met fenomenale hoogtes maar helaas toch ook enkele laagtes. Laten we bij het begin beginnen.

Mijn kleine kuikentjes piepten deze morgen al iets later en iets minder luid dan de vorige ochtend. De zware dagen eisen hun tol. Toch was iedereen ruim op tijd voor het lekkere ontbijtbuffet. We konden smikkelen van dezelfde lekkernijen als de vorige keer, met dat verschil dat de zoete zonde nu bestond uit peperkoek in plaats van chocolade. Ideaal om ons energiepeil weer omhoog te brengen dus.

Tijdens de voormiddag stond er een fietstocht met streek- en natuurgids Carine op de planning. We begonnen vol goeie moed met een twijfelachtig zonnetje aan onze streekverkenning. We genoten van de natuur en luisterden geboeid naar verhalen over de fauna, flora en geschiedenis van de streek. Toen we een uurtje ver waren, pakten de donkere wolken zich samen boven onze hoofden en kregen we het hard te verduren. Een ijzige wind, vergezeld van een lange en stevige regenbui, maakte al snel een einde aan ons goede humeur. We trotseerden deze beproeving van de weergoden, maar moesten helaas al snel plooien. De regen en ijzige koude bezorgden menig Monkeltje verkleumde handen en andere lichaamsdelen. We beslisten dan ook om onze tocht een heel stuk in te korten en zo snel mogelijk terug te keren naar het centrum. Daar aangekomen werden de fietsen snel op stal gezet en dook iedereen gauw in een deugddoende warme douche. Alle lichaamsdelen ‘ontdooiden’ beetje bij beetje. Toen we uit de douche kwamen was de lucht opgeklaard en scheen de zon zowaar volop. Niets kon ons dus nog beletten om terug buiten te spelen. Die stoere Monkels zijn echt niet te stuiten!

Donderdag veggie-dag was vanmiddag ook een feit. Na een lekker warm paprikasoepje aten we penne met tomatensaus, wortelen, champignons, paprika, courgette, aubergine en gemalen kaas. Als dessert was er een heerlijk stukje meloen voorzien.

Na dit alweer heerlijke middagmaal, wisselden de groepen van dinsdag van activiteit en stond er alweer vlottenbouwen en ponyrijden op het programma. Net zoals bij de vorige groep werd er ook vandaag een stevig, zeewaardig vlot gebouwd en kon iedereen droog ronddobberen in de Boerekreek. Misschien was dit wel door de vakkundige assistentie van mijnheer de directeur en meester Jelle, die ondertussen gearriveerd waren voor een bezoekje aan onze kanjertjes. Toch mocht ook bij deze groep een duik in het koude water van de Boerekreek niet ontbreken. De ponygroep begon met een klein hartje aan de rijles. Sommige pony’s hadden een beetje te veel wind in hun hoofd en waren onrustiger dan anders. Dit veroorzaakte toch wel een paar bange traantjes bij enkele van onze jonge amazones. Maar doorzetters als we zijn bleef iedereen volhouden. Vooral pony Fury had vandaag haar naam niet gestolen en ging nogal fel te werk. Maar in plaats van op te geven bood Jozefien haar moedig het hoofd en samen met mij (juf Kitty) rondde zij dapper de rijles af. Tegen het einde van de namiddagactiviteiten was er eindelijk dat verlossende moment: juf Rita en haar man Jan kwamen op bezoek. Het was een emotioneel weerzien.

Voor ons laatste avondmaal had de chef van de keuken een specialleke voorzien: barbecue! Heerlijke ribbekes, kipjes en worsten werd vakkundig op de rooster gelegd. Na een korte buitenspeeltijd (terwijl de refter werd omgebouwd tot een heuse discotheek) was het dan eindelijk tijd voor de traditionele slotfuif. De kapoenen van Kaprijke en de Monkels van Gent dansten samen de benen vanonder hun lijf.

Zoals beloofd mochten onze kids een half uurtje langer opblijven dan anders, maar dan was het onverbiddelijk tijd voor platte rust. Er wacht ons immers morgen weer een drukke (laatste) dag. Hier en daar werd er nog vlug een beetje bagage ingepakt maar rond 22u daalde de stilte en rust neer over alle slaapkamers.

 

Vrijdag 28 april 2017:

De laatste dag … jammer maar helaas … we beginnen eraan met gemengde gevoelens: teleurstelling omdat het einde van deze fantastische 4-daagse in zicht is en blijdschap omdat we straks onze geliefde families en vrienden gaan terugzien.

Voor het ontbijt moesten de valiezen ingepakt en de kamers ontruimd worden. Alle hens aan dek dus, want in sommige kamers was er precies een tornado gepasseerd. Toch lukte dit wonderwel bij iedereen en zaten we met een kleine vertraging aan tafel. Als afsluitende activiteit stond er een bezoek met de fiets aan Bioboerderij Livinushof op het progamma. Marijke vertelde ons alles over hoe boer Carlos en zijn gezin biologische groenten telen zoals aardappelen, ajuin, chicorei en verschillende soorten kolen. Daarna kregen we een korte rondleiding op de boerderij en volgde een ritje in een kar achter een tractor. Boer Carlos reed ons trots langs zijn velden en bracht ons zelfs ook eventjes tot over de Nederlandse grens. Van Monckhoven goes international! Daarna maakten we aan de hand van enkele opdrachtjes in kleine groepen verder kennis met de wereld van biologisch voedsel. Na een korte fietstocht terug naar het centrum bleef er nog een speelkwartiertje over.

Qua eten was het echt van begin tot einde top, maar voor de sloebers was het laatste middagmaal toch wel het hoogtepunt: frietjes met stoverij en salade, en als dessert een frisco.

En dan was het tijd om afscheid te nemen van de Boerekreek en huiswaarts te keren naar mama, papa, broer, zus, … Moe maar voldaan konden we deze prachtige plattelandsklas afronden.

Er rest mij dan enkel nog om mijn 2 collega’s, juf Linda en juf Hilde, heel erg te bedanken voor hun goede zorgen voor de Monkels van 4 en de kids te bedanken voor een hele fijne tijd.

Aan allen een prettig en rustig weekend toegewenst en graag tot dinsdag.

Groetjes van,

De Kanjers van 4

Juf Kitty
Juf Linda
Juf Hilde
Mijnheer de directeur

Plattelandsklas 2017: dag 2.

Woensdag 26 april 2017

Ik moet dit verslagje toch beginnen met een kleine rechtzetting van het verslag van gisteren: blijkbaar was juf Linda de levende GPS die de buschauffeur vlot tot aan de Boerekreek leidde, en niet juf Hilde. Mijn excuses voor het misverstand (de vermoeidheid speelde mij gisterenavond duidelijk al parten).

De dag begon vanmorgen voor sommigen veel te vroeg (lees: ik zag hier en daar toch kleine piepoogjes bij het ontbijt). Enkele anderen waren al paraat bij het krieken van de dag, want zij stonden om 6u45 al aangekleed klaar om te gaan buitenspelen (een duracell-konijn is er niets tegen). We konden die drang toch enigszins bedwingen, maar om 7u15 was er geen houden meer aan en lieten we ze dan toch maar los in de gezonde ochtendlucht van het Meetjesland. Nadat ze alle overtollige energie al wat kwijt waren gespeeld op het grote grasveld voor de slaapvertrekken, mochten we aanschuiven aan het uitgebreide ontbijtbuffet: boterhammetjes met kiri, choco, confituur of speculoospasta vergezeld van een glaasje melk of een kopje thee, aangevuld met een gezond stukje fruit en een kleine zoete zonde in de vorm van een chocoladereep. Een stevige basis om aan de adventuregames te beginnen was gelegd.

Tegen 9u stond monitor Wouter ons op te wachten voor een oriëntatiespel op het domein. Met een plan in de hand werd er in kleine groepjes van baken naar baken gestapt en gelopen (hier en daar zelfs gesprint en tegen het einde eerder wat gestrompeld) om zoveel mogelijk prikjes in het kaartje te verzamelen. De toon voor een alweer sportieve dag was gezet. Als 2de spel van de voormiddag namen de kids pijl en boog ter hand voor een ‘Arrow battle’. Er werd eerst op schietschijven geoefend, alvorens ze op mekaar mochten beginnen mikken. Maar wees gerust bezorgde ouders, de pijlen waren voorzien van mousse in de plaats van punten en alle kids droegen de nodige helmen ter bescherming van hun tere hoofdjes. Er vielen geen doden of gewonden en voor fun kreeg deze activiteit beslist een 10 op 10.

De lunch bestond uit een loempia met zoetzure saus als voorgerecht, gevolgd door varkensgebraad met appelmoes en gekookte aardappelen en voor de moslims was er uiteraard een vegetarisch alternatief voorzien. Het dessert, een appelflap, moesten we opsparen voor deze avond want de tijd drong om de fietsen op te halen en naar het melkveebedrijf Sint-Annahof te vertrekken.

Rond 13u45 had iedereen een gepaste fiets en kon onze lange fietstocht van 10 km naar Bassevelde beginnen. Ondanks materiaalpech voor Shohjahon (zijn ketting viel onderweg 2x van zijn fiets, die vakkundig weer werd opgelegd door meester Rogier en juf Linda) kwamen we 40 min. later aan na een heel vlotte rit. We kregen een heel warm welkom van boerin Sonia en doken dan meteen de stallen in. Daar maakten we kennis met de kalfjes (er was er zelfs eentje van amper 4 dagen oud, zooo schattig), de koeien en de stieren. Aan de hand van allerlei opdrachtjes leerden we alles over de koe en melk. Heel interessant was dat! Daarna voelden we zelf met onze vinger hoe het voor een koe is om aan een melkmachine te hangen om ons bezoek te eindigen met een bekertje verse koemelk van deze ochtend. Heerlijk! En het bekertje kregen we mee als souvenir. Dan wachtte ons een lange fietstocht terug naar de Boerekreek. Alle fietsen hielden stand maar de vermoeidheid speelde nu toch wel wat parten en die tegenwind hadden we ook best kunnen missen. Bij aankomst hadden we nog een half uurtje vrije tijd alvorens we mochten aanschuiven voor een rijkelijk gevulde pizza hawaï. Dat konden onze hongerige buikjes heel goed verdragen.

Rond 19u werden we dan verwacht in de manège voor een verrassingsactiviteit. De Plattelandsklassen bestaan dit jaar 30 jaar en meester Marc van de andere school is ook al aan zijn 30ste plattelandsklas toe. In zijn eer heeft de hoofdzetel van het centrum een speciale avondactiviteit georganiseerd. Jan de Uilenman en zijn vrouw hadden 6 prachtige uilen voor ons meegebracht, waarover Jan met heel veel passie vertelde aan alle kinderen van beide scholen. We waren getuige van een mooi spektakel. Onze Gus was zelfs even special guest (als extra cadeautje voor zijn verjaardag van afgelopen maandag) en kreeg een uil op zijn schoot en even later ook op zijn hoofd. Spannend hoor!
Dan konden we nog even opwarmen en onze opgespaarde appelflap binnenwerken alvorens ons klaar te maken voor bed.

Na een ontzettend vermoeiende dag zagen we de laatste oogjes dichtvallen tegen 22u en daalde de stilte neer over de Boerekreek.

Ten slotte wil ik alle ouders, grootouders, familie en vrienden van de kids bedanken voor de vele kaartjes, brieven en pakjes die hier al zijn toegekomen.De kinderen kijken er elke dag opnieuw naar uit om nieuws van het thuisfront te vernemen.

Ik hoor in de verte nu ook mijn bedje roepen, dus maak ik graag een afspraak met jullie morgen voor een nieuw verslag.

Dikke knuffels van,

De Kanjers van 4

Juf Kitty
Juf Linda
Juf Hilde
Meester Rogier (student lichamelijke opvoeding die ons vandaag extra kwam ondersteunen).

Plattelandsklas 2017: dag 1

Dinsdag 25 april 2017.

Na een verbazend vlotte rit kwamen we rond 10u aan in de Boerekreek. De ouders die ons hebben uitgezwaaid vanmorgen, begrijpen wel waarom er ‘verbazend’ staat. Ter verduidelijking: de chauffeur vroeg voor het vertrek aan mij hoe hij naar de Boerekreek moest rijden. Het vlotte gedeelte hebben we te danken aan de goeie co-piloot-skills van juf Hilde. Zij bracht de bus, als een volleerde GPS, dus vlotjes in Sint-Jan-in Eremo. Waarvoor een dikke dankuwel, juf Hilde!!!

Tijdens de voormiddag installeerden we ons in de mooie kamers en verkenden we het terrein al een beetje.
Dan stond ons een heerlijke lunch te wachten: wortelsoep, boomstammetjes met gebakken aardappelen en Mexicaanse groenten en als dessert rijstpap. Er werd door iedereen ontzettend gesmuld van al deze lekkernijen.

Na de middag werd de groep opgesplitst. 12 kinderen mochten pony’s verzorgen en uiteraard ook erop rijden. Gus en Julius mochten aan den lijve ondervinden dat hun pony’s een stevige tred hebben, want zij belandden op het einde met hun poezelig voetje onder het iets minder poezelige voetje van hun pony. De andere 11 bouwden zelf vlotten met balken, tonnen en touwen en maakten daar de Boerekreek mee onveilig. De vlotten waren stevig gebouwd want werd een droge rondvaart. Toch konden de sloebers het op het einde niet laten om zelf in het water te springen. En koude doch leuke afsluiter van een namiddagje vlottenbouwen. Het zonnige weer zat gelukkig wat mee (na een korte hevige hagelbui op het middaguur) en maakte er op alle vlakken een mooie namiddag van.

Na een toch wel vermoeiende namiddag deed een warme douche bij iedereen dan ook deugd.

Om 18u keken we vol spanning uit naar het avondeten: chicken crusties met een wortel- en komkommerslaatje en pistolets. En jawel lieve mensen, het was alweer delicieus! Dat konden we duidelijk merken aan de lege bordjes en het aantal keren dat sommigen zich naar het buffet begaven.

Na het diner maakten we het ons, samen met de andere school, gezellig in en rond de zetels en konden we genieten van een prachtige diavoorstelling over de natuur en geschiedenis van de streek, ons begeesterend gebracht door meester Marc (leerkracht van de andere school en ook medewerker van het centrum hier). De kids hingen als het ware aan zijn lippen.

Rond 21u was het dan bedjestijd. Voor enkelen een lastig moment, want die hadden nog massa’s energie over. Maar aan alle mooie liedjes komt een eind, zo ook aan deze leuke eerste dag op de plattelandsklas. Alle (figuurlijke) lichtjes doofden uiteindelijk uit en iedereen vetrok tevreden naar dromenland.

Tot slot nog een kort poëtisch afsluitertje, voor ook mijn oogjes gaan rusten:

We zijn met z’n allen naar de Boerekreek geweest,

Het was daar een reuzegezellig feest.

En daar is een pony en daar is een vlot.


En daar zijn de kanjers van Van Monckhoven en die amuseren zich rot!


Al in de zonneschijn …

Vele groetjes van

De Kanjers van 4

Juf Kitty
Juf Linda
Juf Hilda

Ter info …

Een nieuw schooljaar komt eraan, om die reden werden alle teksten van vorig schooljaar verplaatst naar de map “archief” van de desbetreffende klas.
Klik op de klas van jouw keuze en kiest voor het archief van die klas.

Veel plezier !

Het webteam